Napi groteszk 3. rész

Mindig érdekes arra példát találni, hogy mennyire könnyen befolyásolhatóak, irányíthatóak vagyunk mi Homo sapiens sapiensek. Ez a valakihez vagy valamihez való alárendeltség -minden kétséget kizáróan- belénk van kódolva. A 'valahova tartozni' kényszer felül tud írni mindent, amire a józan ész azt mondaná, 'nah, ez már túlzás'. Nem, nincs olyan, hogy valami 'már túlzás' lenne. A helyzet az, hogy a tömegpszichózis félelmetes dolgokra képes. Nyilván először kicsiben indul... és hopp, nemsokára már benne is vagyunk könyékig. (Gondoljunk csak a bantu négerekre, akik elindulnak Bivalybasznád térképével, hogy aztán ideérve, elvegyék a munkád...)

Képzeljük el, hogy valaki azt mondaná neked, hogy Thaiföldön, egy szektavezér orrváladékát, vizeletét és 'barnamedvéjét' a követői elfogyasztották, mivel az -véleményük szerint - gyógyír a betegségekre.  És igen, jól gondolod, ez megtörtént. Nem 1350-ben, hanem most a 21. században. Most vasárnap tartóztatták le a 'szent embert',  a 75 éves Thawee Nanra-t, akinek az illegálisan kisajátított táborhelyén 11 holttestet találtak a rendőrök. A még el nem patkolt követői nyilatkoztak a rendőröknek, hogy eme szent ember különböző testnedvei és végtermékei gyógyító hatással bírnak, ezért fogyasztották.

(Forrás:https://444.hu/2022/05/10/thaifoldon-letartoztattak-egy-szektavezert-akinek-a-vizeletet-es-az-uruleket-fogyasztottak-a-kovetoi

 https://www.smh.com.au/world/asia/quite-disturbing-holy-man-leader-of-corpse-worshipping-cult-arrested-in-thailand-20220510-p5ajxj.html)

Sajnos Gustave Le Bon ("tömegpszichológia atyja") neve nem sok embernek mond bármit is a szociológiát és pszichológiát művelőket leszámítva, pedig kifejezetten hasznos lenne tanítani a munkásságát...mondjuk már középiskolába. Persze a kérdés, hogy melyik hatalomnak állna ez érdekében.

S. Freud  a Tömegpszichológia és én-analízis (1921) című tanulmányában, Le Bon - A tömegek lélektana (1913) című munkájára hivatkozva ezt írja:

"...mihelyt egy bizonyos számú élőlény összekerül, ösztönösen egy vezér irányítása alá igyekszik. A tömeg engedelmes nyáj, aki soha sem képes vezér nélkül élni. Olyan vágy él benne, hogy annak, akit urául választott, ösztönösen alárendelődjék... A választott vezető valamilyen (eszmébe vetett) erős hit foglya kell legyen, mely iránt felkeltheti a tömeg hitét is, erős, imponáló akarattal kell rendelkezzen, melyet az akarattalan tömeg átvehet tőle." (196.o)

Kérdés persze, ha olvasták volna Freud-ot vagy Le Bon-t ezek a thaiföldi szektások, akkor vajon "barnamártásos" orrváladék lett e volna a menü...pesszimista vagyok ebben a kérdésben.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Into the Wild – egy film, ami nagyon betalált

Az élet értelme, az illúzió fontossága

A Vík-i hegyi jeti esete, avagy hogyan születnek a legendák