Zeneajánló - 10 legnagyobb zenei felfedezésem az elmúlt évekből - 1. rész

Alapvetően zenei mindenevőnek tartom magam, viszont mindig voltak olyan zenei irányzatok, amik előtérbe kerültek számomra hosszabb-rövidebb ideig. Nehéz lenne olyan zenei műfajt mondanom, amiben ne tudnék mondani legalább néhány olyan számot, ami tetszik. (Oké, ez egy kicsit túlzás volt, mert mondjuk a mulatós, techno, black metal vonalakon nehéz dolgom lenne.) Az alábbi listából ez a fajta diverzitás ki fog tűnni. Megpróbáltam összeszedni azokat a számokat az elmúlt évekből, (mondjuk elmúlt 10 évből körülbelül) amikre úgy erőteljesen felkaptam a fejemet. Terveim között szerepel műfajokra/zenekarokra bontva is bejegyzéseket írni a közeljövőben, amint időm engedi, fogok még zenei témájú firkálmányokkal foglalkozni. Akkor nézzük:


1. Eli 'Paperboy' Reed - "Cut Ya Down"

 

Erre a számra, a Far Cry 5 című számítógépes játéknak köszönhetően akadtam rá teljesen véletlenül. Álmomban sem gondoltam volna, hogy 2006-ban jelent meg, mivel annyira hozta a 60-as évek James Brown soul/gospel vibe-ját, hogy eszméletlen. Magáról a számról annyit érdemes tudni, hogy egy feldolgozás, amit legelőször 1937-ben!!! vettek fel a Heavenly Gospel Singers előadásában. Egyébként ezt a klasszikust rengetegen feldolgozták Johnny Cash-től Marilyn Manson-ig bezárólag.

 
 
 
 
 
 
2.  Sublime - "We're Only Gonna Die For Our Arrogance"

 
Eredetileg egy amerikai punk-rock banda, a Bad Religion - How Could Hell Be Any Worse? albumán volt hallható ez a szám, ami 1982-ben jelent meg. Véleményem szerint a  legjobb punk-rock együttesről van szó a Bad Religion személyében, viszont most nem róluk szeretnék szólni. Itt most a reflektorfényt a Sublime reggae/ska punk/surf rock együttesre szeretném irányítani. Ahogyan a Sublime átírta ezt a számot, egyszerűen szenzációs. Ötvözi a reggae/classic rock/punk műfajokat olyan módon, ahogyan előttük még senki. És utánuk sem. Sajnálatos dolog, hogy a frontember, Bradley Nowell heroin-túladagolásban meghalt 28 évesen, 1996-ban. 





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Into the Wild – egy film, ami nagyon betalált

Az élet értelme, az illúzió fontossága

A Vík-i hegyi jeti esete, avagy hogyan születnek a legendák